sursa foto: facebook.com/AdinaValeanMEP
FactualSpot

Adina Vălean, candidatul României pentru funcția de comisar european va fi audiată în Parlamentul României. Prima propunere care respectă această procedură

0

Surse din Parlamentul European au declarat pentru CaleaEuropeană.ro. că Adina Vălean, propunerea României pentru poziția de comisar european va fi audiată marți, 12 noiembrie, ora 11:00  în comisiile de specialitate ale Parlamentului României.

Așa cum a precizat și prim-ministrul Ludovic Orban la momentul înaintării propunerii către Președintele Comisiei Europene pentru viitorul mandat, Ursula von der Leyen, președinții celor două Camere  vor organiza audierea în comisiile de specialitate ale Parlamentului României pentru candidatul care va fi decis de Președintele Comisiei Europene. 

Potrivit Legii privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene (Legea nr.373/2013)  Parlamentul României va fi informat de către Guvern în legătură cu nominalizarea persoanelor în vederea ocupării unor funcţii în cadrul instituţiilor Uniunii Europene [art.19 alin(1)],  iar la alin(2) prevede astfel:  Comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana nominalizată de Guvern pentru funcţia de membru al Comisiei Europene.

Viorica Dăncilă nu a respectat această procedură pentru niciuna dintre propunerile înaintate Președintei Ursula von der Leyen. Guvernul demis l-a desemnat pe Dan Nica pentru postul de comisar european, după respingerea Rovanei Plumb de către Parlamentul UE. După ce a fost respinsă și cea de a doua propunere, Dăncilă l-a desemnat pe Victor Negrescu, aceasta propunere fiind considerată „inacceptabilă” tocmai pentru că nu l-a consultat pe președintele Iohannis înainte de a transmite scrisoarea.

În timp ce Comisiile de afaceri europene ale Camerei Deputaților și Senatului reunite în ședință comună vor susține audierea candidatei Alina Vălean, Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European se va reuni în ședință extraordinară pentru a evalua candidaturile comisarilor propuși de către cele trei state ale căror propuneri anterioare au fost respinse. Înafara de România, Franța și Ungaria se află într-o situație similară.

Dosarele lui Thierry Breton din partea Franței și  Oliver Varhelyi din partea Ungariei urmează să fie mâine analizate de către Comisia JURI alături de dosarul Alinei Vălean pentru a verifica dacă există conflicte de interese cu atribuțiile pe care aceștia ar urma să le dobândească odată cu funcția de comisar european.

Joi, pe 14 noiembrie, cei trei candidați urmează a fi audiați în cadrul comisiilor de specialitate relevante. Portofoliul repartizat României este cel al Transporturilor, prin urmare Adina Vălean va fi audiată de Comisia TRAN – Transport și Turism.

Primul comisar audiat va fi Oliver Varhelyi, desemnat pentru portofoliul vecinătate și extindere. Actualul ambasador al Ungariei la UE va fi audiat în Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European, joi, în intervalul orar 08:00 – 11:00 (ora Bruxelles-ului). Ulterior, între orele 13:00 – 16:00 (ora Bruxelles-ului) vor fi audiați în paralel Adina Vălean și Thierry Breton candidat pentru portofoliul privitor la politica industrială și piața unică digitală.

Puteți consulta AICI CALENDARUL URMĂTOARELOR PROCEDURI PENTRU ÎNVESTIREA COMISIEI EUROPENE.

 

Decizia definitivă a Curții de Apel București: RADET este în faliment. Anunțul primarului Firea pentru bucureșteni

Articolul precedent

Universitatea din Bucuresti si Europa FM au lansat o invitatie la dezbatere catre Iohannis si Dancila. Aceasta ar avea loc in Aula Magna a Facultatii de Drept

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual