sursa foto: cbsnews.com
FactualSpot

Acuzații pentru omor și abuz de putere în cazul calamităților produse de cutremurul din Albania. 9 persoane au fost arestate. Ce riscă în România responsabilii clădirilor nesigure?

0

Nouă persoane au fost arestate într-un dosar deschis pentru cercetarea calamităților produse în urma cutremurului care a lovit Albania luna trecută, care a cauzat 51 de decese.

După producerea cutremurului de magnitudine 6,4 grade la aproximativ 40 de kilometri de capitala statului, Tirana, care s-a soldat cu 51 de morți și aproximativ 900 de răniți, a fost demarată o investigație cu privire la zecile de clădiri distruse și a fost descoperit faptul că inginerii, constructorii și proprietarii unor clădiri nu au respectat standardele privind calitatea și siguranța clădirilor.

Statul albanez nu a calculat încă costurile necesare reconstruirii locuințelor celor 14.000 de persoane rămase fără adăpost în urma calamității naturale.

Potrivit Euronews.com, procurorii au emis 17 mandate de arestare pe baza acuzațiilor de omor și abuz în serviciu.  Doi dintre inculpații reținuți sunt proprietari a două dintre hotelurile care s-au prăbușit în timpul cutremurului, cauzând decesul a patru persoane în portul orașului Durres, al doilea oraș ca mărime din Albania, iar un altul este manager al unui hotel de vacanță destinat agenților de poliție, în care un ofițer de înalt grad a fost ucis sub dărâmături.

Comunicatul Parchetului Albanez arată că printre cele 17 persoane anchetate în acest dosar se numără constructori, ingineri și funcționari locale responsabili în serviciile cadastrale.

De la ridicarea regimului comunist în Albania, multe construcții au fost ridicate fără să fie autorizate conform normelor legislative și ignorând regulile privind securitatea clădirilor.

Comisia Europeană va organiza la jumătatea lunii ianuarie, la Tirana, o conferinţă pentru a ajuta la reconstrucţia zonelor lovite de cutremur.

Ce riscă, potrivit legislației naționale, responsabilii privind calitatea construcțiilor în România?

Legea 10/1995 republicată privind calitatea în construcții reglementează sistemul calității în construcții, obligațiile și răspunderile ce revin de partea proprietarilor, investitorilor, proiectanților, constructorilor și al specialiștilor însărcinați cu verificarea acestora.

De asemenea, Inspectoratul de Stat în Construcţii – I.S.C. exercită controlul statului cu privire la aplicarea unitară a prevederilor legale în domeniul calităţii construcţiilor, în toate etapele şi componentele sistemului calităţii în construcţii, constată contravenţiile, aplică sancţiunile şi măsurile prevăzute de lege şi dispune oprirea lucrărilor realizate necorespunzător.

Proiectarea, verificarea, expertizarea, realizarea unei construcţii ori executarea de modificări ale acesteia fără respectarea reglementărilor tehnice privind stabilitatea şi rezistenţa, dacă în acest fel este pusă în pericol viaţa sau integritatea corporală a uneia ori mai multor persoane, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.

Dacă proiectarea, verificarea, expertizarea, realizarea unei construcţii ori executarea de modificări ale acesteia fără respectarea reglementărilor tehnice a dus la pierderi de vieţi omeneşti, vătămare gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii uneia ori mai multor persoane, distrugerea totală sau parţială a construcţiei, distrugerea ori degradarea unor instalaţii sau utilaje importante ori alte consecinţe deosebit de grave, fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.

Adina Vălean a ținut un discurs în cadrul ședinței Parlamentului European. Comemorarea a 30 de ani de la Revoluția română

Articolul precedent

CSAT a dat avizul pentru bugetul anului 2020 al instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării ţării şi securităţii naţionale

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual