sursa foto: capital.ro
FactualSpot

Acuzații aduse Vioricăi Dăncilă în urma respingerii Rovanei Plumb în funcția de comisar european. Prim-ministrul va avea miercuri consultări cu Preşedintele pentru o nouă propunere

0

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, este așteptată să susțină o declarație de presă luni, 30 septembrie 2019, începând cu ora 19.00, la sediul central al PSD din Șos. Kiseleff nr. 10, conform unui anunț de presă transmis de departamentul de comunicare al PSD.

Declarațiile președintelui PSD au loc în contextul respingerii definitive de către comisia juridică (JURI) a Parlamentului European a Rovanei Plumb pentru funcția de comisa european la Transporturi.

Reacții în urma respingerii Rovanei Plumb la Comisia Europeană

Ludovic Orban a criticat purtarea Rovanei Plumb, prin care a încercat să convingă Comisia JURI din Parlamentul European de stingerea datoriilor ei, într-o scrisoare.

„Ne-au făcut de râs Dăncilă și PSD. Suntem una din cele două țări unde candidații nu au intrat nici măcar în audierile din comisia de specialitate. Cu siguranță candidatura Rovanei Plumb trebuie înlăturată. Și, de asemenea, am solicitat premierului să facă următoarea nominalizarea cu consultarea Președintelui Iohannis și cu respectarea legii care prevede audierea în comisiile de specialitate din Parlamentului României”, a declarat Ludovic Orban la Digi24.

„Tentativa candidatului PSD la funcția de Comisar european, Rovana Plumb, de a acoperi o situație de conflict de interese prin stingerea unui împrumut luat de la o persoană fizică cu două apartamente la schimb, este un gest scandalos care aruncă asupra României anatema unor politicieni obișnuiți cu camăta pentru funcții publice (…) Încercările disperate ale candidatului PSD de a ieși din situația de conflict de interese cu un troc făcut peste noapte ca la cămătari nu au reușit să păcălească pe nimeni”, a mai spus președintele PNL.

Pe de altă parte, Eugen Tomac, preşedintele PMP, consideră că premierul trebuie să renunţe la candidatura Rovanei Plumb pentru funcţia de comisar european şi să se abţină de la orice altă nominalizare până când se votează moţiunea de cenzură, care va fi depusă de opoziţie marți.

„Principalul responsabil pentru această situaţie foarte urâtă în care este pusă ţara noastră este doamna Dăncilă. Prim ministrul nu trebuia să propună o persoană vulnerabilă pentru o asemenea poziţie importantă. Principalul vinovat în această chestiune nu este Plumb, care atât poate şi nu a fost în stare să-şi susţină propria candidatură, ci Viorica Dăncilă.(…) România plăteşte pentru că are un prim ministru iresponsabil care a propus o persoană slabă şi vulnerabilă. (…) Doamna Dăncilă trebuie să înţeleagă că este ridicol să persiste în prostie, deci nu mai poate spune că nu renunţă, cu atât mai mult cu cât o paşte o moţiune de cenzură care are şanse mari să treacă şi eu cred că ar trebui să se abţină de la orice nominalizare până când nu se votează moţiunea de cenzură, care va fi depusă de Opoziţie”, a declarat Tomac pentru AGERPRES.

Reacția lui Iohannis pusă în așteptare pentru miercuri

Președintele României a trimis luni, 30 septembrie, o scrisoare Prim-ministrului României, prin care o invită la consultări, miercuri, 2 octombrie, ora 12:00, la Palatul Cotroceni, pe tema nominalizării persoanei pentru funcția de membru al Comisiei Europene.

Vă prezentăm, în continuare, textul scrisorii:

„Stimată doamnă Prim-ministru,

În temeiul dispozițiilor art. 80 și ale art. 86 din Constituție vă invit pentru consultări miercuri, 2 octombrie a.c., ora 12:00, la Palatul Cotroceni.

Consultările vizează aspecte legate de nominalizarea persoanei pentru funcția de membru al Comisiei Europene. Această chestiune reprezintă o problemă urgentă și de importanță deosebită pentru statul român.

La această întâlnire puteți fi însoțită de miniștrii de resort.

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI

KLAUS-WERNER IOHANNIS”

Scrisoarea nu precizează nimic la adresa Rovanei Plumb. Însă şeful statului de la bun început a atras atenţia asupra faptului că premierul Dăncilă nu s-a consultat cu el înainte de a face propunerile în numele Rovanei Plumb şi a lui Dan Nica. Preşedintele i-a transmis că cele două propuneri riscă să pună în pericol imaginea României.

Acum toate presiunile merg către ideea ca Viorica Dăncilă să nu facă o nouă propunere fără sa consulte pe nimeni.

Comisia JURI a respins-o pe Rovana Plumb. Siegfried Mureșan: „România trebuie să facă o nouă nominalizare. Avem nevoie de un comisar al României, nu de un comisar al PSD și al Vioricăi Dăncilă.”

Articolul precedent

Analiză PeROL: Ce e gratuit și ce nu în educația din România? Pop: “părintele plătește, statul plătește, copilul nu plătește”

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual