sursa foto: rfi.ro
FactualSpot

Acțiunea reclamantului care cerea accesul publicului la slujbele religioase a fost respinsă de Curtea de Apel Bacău

0

Curtea de Apel Bacău a respins, joi, 09 aprilie, o acțiune prin care se cerea suspendarea executării Ordonanței Militare nr. 2 și modificarea ei, astfel încât publicul să poată participa la slujbele religioase. Acțiunea a fost introdusă de Chirilă Gh. Mihai-Silviu, pe 23 martie, la Curtea de Apel Bacău, secția de contencios administrativ și fiscal, împotriva pârâtului Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne.

Soluția Curții de Apel, pronunțată joi, a fost: „Respinge ca inadmisibil capătul de cerere având ca obiect suspendare executare act administrativ. Respinge ca inadmisibilă cererea formulată pe calea ordonanţei preşedinţiale. Respinge ca nefondată cererea având ca obiect anulare act administrativ. Cu drept de a formula recurs în termen de 5 zile de la pronunţare în ceea ce priveşte cererea de ordonanţă preşedinţială, respectiv de la comunicare în ceea ce priveşte cererea de suspendare executare act administrativ. Cu drept de a formula recurs în termen de 15 zile de la comunicare în ceea ce priveşte cererea de anulare act administrativ.”

În motivarea acțiunii în justiție, reclamantul a arătat că: „Întrucât ierarhia Bisericii Ortodoxe Române a acceptat fără niciun fel de obiecție deciziile prin care credincioșii ortodocși din Patriarhie sunt obligați să nu mai participe la slujbele religioase pe durata stării de urgență, este de datoria credincioșilor înșiși să își apere drepturile constituționale.”

„Măsura este disproporționată pentru că România este una dintre cele 4 țări din Europa care au cerut derogare de la CEDO pentru a restrânge drepturile cetățenești, alături de trei țări foste comuniste, iar situația din țară se poate controla prin celelalte măsuri, nefiind nevoie de alungarea oamenilor din biserici într-o perioadă atât de importantă ca Sfintele Paști; este discriminatorie, deoarece este alungată din biserici doar o categorie de membri ai acestora, și aduce atingere libertății de conștiință, întrucât statul încalcă grav autonomia în organizare a cultului, permițându-și să facă reguli liturgice noi”, mai precizează reclamantul în acțiunea intentată la Curtea de Apel Bacău.

Prin acțiune, reclamantul a cerut dispunerea anulării parțiale a Ordonanței militare nr. 2/2020, sub următorul aspect:

  • anularea, în alin. 2 al art. 2 al Ordonanței militare nr. 1/2020, din formularea “Se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online” a expresiei de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online (nu am nicio obiecție dacă MAI introduce în locul acestei expresii precizări pertinente legate de norme de prevenție, altele decât împărtășirea cu lingurițe de unică folosință, dezinfectarea icoanelor, restricționarea arbitrară a numărului de credincioși etc.; s-ar putea introduce o recomandare ca cei ce sunt bolnavi sau purtători ai virusului să se abțină de la a participa la slujbe, sub sancțiunea impusă de stat, sau alte precizări care să ajute la prevenția virusului, dar să nu împieteze dreptul credinciosului de a participa la slujbe);
  • anularea, în alin. 3, al art. 3 al Ordonanței militare nr. 1/2020, din formularea “Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, precum și împărtășirea credincioșilor bolnavi la spital sau la domiciliul acestora” a expresiei la care pot participa maximum 8 persoane.

Ordonanța militară nu interzice oficierea slujbelor, care pot fi transmise în direct sau online, ci dreptul publicului de a asista la ele. Decizia Curții de Apel nu este definitivă, ci poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile.

Potrivit îndrumărilor Cancelariei Sfântului Sinod, aprobate de patriarhul BOR, Daniel: pelerinajul de Florii se suspendă anul acesta, în săptămâna Sfintelor Pătimiri, nu se săvârşeşte slujba Sfântului Maslu de obşte, spovedania şi împărtăşirea credincioşilor se pot săvârşi în continuare doar la domiciliu, iar slujba Învierii Domnului, la care anul acesta nu participă credincioşi mireni, va începe, potrivit tipicului, în afara lăcaşului de cult, la ora 0,00 din noapte.

Ce măsuri cuprinde Ordonanța Militară nr.8? Prevederi speciale pentru comercianții agroalimentari

Articolul precedent

Apple s-a alăturat luptei împotriva coronavirusului. Până la sfârșitul săptămânii va livra 1 milion de măști de protecție de plastic

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual