sursa foto: Getty Images
FactualSpot

A fost aprobat proiectul de lege care i-ar permite lui Vladimir Putin să fie reales în 2024. Modificările constituționale vor fi supuse unui referendum în aprilie

0

Camera inferioară a Parlamentului rus, Duma de Stat, a aprobat miercuri, 11 martie, un proiect de modificare a Constituţiei Rusiei, cu ajutorul căruia preşedintelui Vladimir Putin ar putea obţine noi mandate după anul 2024. Acesta a fost votat cu 383 de voturi „pentru”, niciun vot „împotrivă” şi 43 de abţineri. Douăzeci şi patru de parlamentari au lipsit de la sesiunea de vot conform Mediafax.

Vladimir Putin susține proiectul de lege care prevede modificarea Constituţiei şi care i-ar permite realegerea în 2024. Schimbarea constituțională ar suspenda legea care limitează președinții ruși la două mandate consecutive.

Asta i-ar permite actualului președinte, de 67 de ani – care a devenit șef al statului în 2000 – să rămână în funcție până în 2036. Deputatul rus Valentina Tereshkova a fost cea care a propus fie anularea limitei de două termene a Rusiei pentru președinți, fie oprirea timpului în loc, astfel încât legea să nu i se aplice mandatului lui Putin.

Putin și camera inferioară a parlamentului au aprobat propunerea înaintată de fostul cosmonaut sovietic, în vârstă de 83 de ani, Tereshkova, pe când opoziția Kremlinului au denunțat mișcarea ca o manipulare și au pregătit proteste, promise începând cu vineri.

Deputații au aprobat, de asemenea, un set de amendamente constituționale propuse de Putin, care includ definirea căsătoriei ca o uniune heterosexuală și un limbaj care promite un omagiu „strămoșilor care ne-au lăsat idealurile lor și credința în Dumnezeu.”

Înainte să intre în vigoare, proiectul trebuie să fie aprobat şi de Consiliul Federaţiei, de Curtea Constituţională şi de un referendum programat pentru luna aprilie.

Legea care obligă angajatorii să acorde zile libere pentru părinții elevilor de până la 12 ani, adoptată în Parlament

Articolul precedent

Florin Cîțu renunță la funcția de premier, în ultimul ceas. Președintele a luat act de depunerea mandatului

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual