sursa foto: euractiv.com
FactualSpot

A fi sau a nu fi?- Guvernul Dăncilă 2.0

0

Actuala criză guvernamentală ridică semne de întrebare în privința viitorului executivului. După ce liderii celor două partide aflate la guvernare au decis ruperea coaliției, miniștii ALDE și-au prezentat demisiile, ce au fost aprobate de către Președinte la sfârșitul acestei săptămâni. Pentru funcțiile rămase vacante, premierul a făcut trei propuneri  de membrii interimari ai executivului, anume Niculae Bădălău la Ministerul Energiei, Ioan Deneș la Mediu și Radu Oprea pentru Relația cu Parlamentul. Cu privire la aceste propuneri, Klaus Iohannis nu a oferit încă un răspuns.

Pe de altă parte, Președintele s-a făcut clar înțeles cu privire la refuzul remanierii guvernamentale propuse la începutul acestei săptămâni de liderul PSD în urma Comitetului Executiv de sâmbăta trecută.

Tot atunci, Iohannis i-a cerut Vioricăi Dăncilă să obțină votul de înceredere al Parlamentului pentru noul Guvern, deoarece, odată cu demisiile miniștrilor ALDE, structura politică a executivului s-a schimbat. În acest caz, ne aflăm într-o situație de remainere guvernamentală așa cum este descrisă în art.85 alin(3) Constituție.

 Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

Dacă era vorba despre remanierea unor miniștri în cadrul coaliției de guvernare, nu era nevoie decât de aprobarea Președintelui. Însă, în urma încetării coaliției dintre PSD și ALDE, a rămas Guvernul Dăncilă 2.0 care prezintă o nouă compoziție politică și după cum am văzut, Constituția prevede necesitatea aprobării din partea Parlamentului.

În cazul în care parlamentarii vor vota în sensul dezaprobării Guvernului Dăncilă 2.0 ne vom afla în situația în care o condiție de validitate prevăzută în legea fundamentală la art.85 alin(1) nu mai este îndeplinită. Acest lucru echivalează cu un viciu de numire a Guvernului deoarece nu ar mai fi respectat votul de încredere acordat inițial pentru o anume compoziție.

Pe de altă parte, Parlamentul poate aproba remanierea, ceea ce ar duce la numirea în funcție de către Președinte a miniștrilor propuși de prim-ministru. Klaus Iohannis va fi obligat să aprobe propunerile de noi miniștri în urma votului de încredere acordat de Parlament.

Un autobuz STB a avut ultima oprire în Dâmbovița

Articolul precedent

Donald Trump a publicat o imagine secret de stat pe Twitter

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual