sursa: business-review.eu
FactualSpot

9-10 mai, zile cu greutate în istoria României și a Europei

0

Zilele de 9 și 10 mai poartă o semnificație puternică pentru noi atât din punct de vedere național cât și din perspectivă europeană. Ziua Europei, Ziua Independeței și Ziua Victoriei sunt cele 3 evenimente istorice celebrate, evenimente care au contribuit la schimbarea radicală a viitorului și au avut ca rezultat România de azi.

Ziua Europei

Declarația lui Schuman este un document cu un uriaș impact asupra relațiilor internaționale a anilor 1950.  Ministrul francez al afacerilor de externe de atunci, Robert Schuman dorea eliminarea rivalităților din statul Francez și Germania prin creearea unei Comunități a cărbunelui și oțelului, ai cărei membri urmau să-și gestioneze împreună aceste două resurse.

La 9 mai 1950 Declarația ce a stat la baza formării Comunităților europene a fost rostită pentru prima dată de ministrul francez, iar 35 de ani mai târziu, în cadrul Consiliului European de la Milano, această dată a fost aleasă pentru a sărbători ziua Europei.

Redăm mai jos un fragment din textul Declarației ministrului francez, Robert Schuman. Puteți accesa textul integral aici (link https://europa.eu/european-union/about-eu/symbols/europe-day/schuman-declaration_ro)

Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă. Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice…. Nu am reuşit să realizăm o Europă unită şi ne-am confruntat cu războaie. […] Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto.

Ziua independeței

Războiul româno-ruso-turc purtat în 1877 s-a finalizat cu ieșirea României din starea de supunere față de Imperiul Otomoan. La 9 mai 1877 Mihail Kogălniceanu, ministrul de Externe de la acea vreme, a dat citire, în Parlament, Declarației de Independeță prin care transmite, în esență, următorul mesaj: “suntem liberi, suntem o națiune de sine stătătoare”. Cu o zi mai târziu, pe 10 mai, Regele Carol I a proclamat solemn independeța României.

Această situație a creat o stare de confuzie în privința zilei oficiale a declarării independenței. 9 sau 10 mai? Răspunsul se află chiar în Constituția României de la acel moment. Potrivit legii, domnitorul numea și revoca miniștri. Orice act al suvernaului trebuia mai apoi validat de către ministrul de resort. Așadar, la 9 mai a avut loc doar citirea și discutarea în Parlament a declarației, iar mai apoi pe 10 mai a avut loc intrarea în vigoare a acesteia.

În concluzie, din punct de vedere legal, ziua Independeței este ziua de 10 mai. Prezentăm mai jos dispozițiile la care am făcut referire din Constituția României din 1866.

Art. 93. – Domnul numescesi revoca pe Ministrii sei. El sanctioneza si promulga legile. El pote refusa sanctiunea sa. El are dreptul de amnistie in materie politica. Are dreptul de a erta sau micsora pedepsele in materii criminale; afara de cea ce se statornicesce in privirea Ministrilor. El nu pote suspenda cursul urmarirei sau al judecatei, nici a interveni prin nici un mod in administratia justitiei. El numesce sau confirma in tote functiunile publice. El nu pote crea o noua functiune fara ua lege speciala. El face regulamente necesarii pentru esecutarea legilor fara sa pota vre-uadata modifica sau suspende legile si nu pote scuti pe nimeni de esecutarea lor. El este capul puterei armate. El confera gradurile militare in conformitate cu legea. El va confera decoratiunea romana conform unei anume legi. El are dreptul de a bate moneda, conform unei legi speciale. El inchea cu Statele streine Conventiunile necesarii pentru comerciu, navigatiune si alte asemenea; insa ca pentru ca aceste acte sa aiba autoritate indatoritore, trebue mai inteiu a fi supuse puterei legislative si aprobate de ea.

Ziua Victoriei

Data de 9 mai 1945 se referă la ziua în care Aliații din cel de-al doilea război Mondial au obținut Victoria împotriva Germaniei naziste. În această dată, Germania a semnat actul de capitulare.  Acest eveniment a marcat și sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

 

Cât investesc partidele în publicitatea de pe Google și câți bani primesc de la stat

Articolul precedent

PE ROL ORGANIZEAZĂ SINGURA DEZBATERE ÎNTRE CANDIDAȚII LA FUNCȚIA DE DECAN AL BAROULUI BUCUREȘTI

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual