sursa foto: G4media.ro
FactualSpot

5 state europene au fost adăugate în „zona verde” pentru care România nu aplică măsurile de carantină/izolare. După 30 iunie se deschid granițele pentru statele non-europene

0

După decizia Comitetul Național pentru Situații de Urgență, 5 state au fost incluse în ZONA VERDE COVID-19: Finlanda, Italia, Estonia, Irlanda și teritoriul european al Franței (Franța metropolitană). Persoanele asimptomatice care au avut ca punct de plecare una din țările de pe listă nu vor fi supuse măsurilor de carantină/izolare la sosirea în România.

Zona Verde de contagiozitate cuprinde alte 17 state, din care se poate călători în România fără a se aplica măsurile de carantinare sau izolare la domiciliu pentru cetățenii asimptomatici, începând cu data de 15 iunie:

Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia, Ungaria.

Districtul german Kreis Gutersloh a fost trecut pe lista zonei galbene duminică, după decizia luată de șeful DSU, Raed Arafat, pe baza informațiilor conform cărora un focar de infecții cu COVID-19 a izbucnit la un abator din zonă, în localitatea Rheda-Wiedenbrück. Acolo se află sute de români angajați, printre care au fost identificați 650 de bolnavi SARS-CoV-2.

Toate persoanele asimptomatice care sosesc dintr-o călătorie internaţională
dintr-o țară care nu face parte din lista țărilor exceptate vor fi obligate să intre în izolare la domiciliu pentru 14 zile, ori dacă situația o impune, în carantină instituționalizată. De menționat este faptul că izolarea se aplică tuturor persoanelor care locuiesc la aceeași adresă.

În ceea ce privește călătoriile din afara Uniunii Europene, Comisia a invitat statele membre să prelungească restricția temporară privind călătoriile neesențiale către UE până la 30 iunie 2020 și a stabilit măsuri pentru o ridicare treptată a restricției.

Restricția de călătorie, precum și posibilitatea de prelungire a acesteia până la 30 iunie, se aplică tuturor statelor membre din spațiul Schengen (precum și Bulgariei, Croației, Ciprului și României) și celor 4 țări asociate spațiului Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția): în total, 30 de țări. Toate aceste țări implementează restricția prin legislația lor națională.

După data de 30 iunie, restricția ar urma să fie eliminată pentru țările selectate împreună de statele membre, pe baza unui set de principii și criterii obiective printre care situația sanitară, capacitatea de aplica măsuri de izolare în timpul călătoriei și măsurile de reciprocitate, ținând cont de informațiile primite din surse relevante (ECDC, OMS etc.).

De asemenea, Comisia recomandă eliminarea restricțiilor de călătorie pentru Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia începând cu 1 iulie, având în vedere că situația epidemiologică din aceste țări este similară celei din UE sau chiar mai bună.

OMS strânge donații în fondul de solidaritate în perioada de pandemie COVID-19 cu ajutorul lui Mr. Bean

Articolul precedent

Grupul de comunicare strategică raportează alte 214 de cazuri, totalul românilor infectați cu COVID-19 ajungând la 24.505. 17.187 de persoane s-au vindecat și 1.539 au decedat

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual