sursa foto: Shutterstock/ 271 EAK MOTO
FactualSpot

25 NOV: Ziua Internațională pentru eliminarea violenței asupra femeilor. Află ce măsuri a luat România în ultimii ani

0

Conform unei analize publicate de Institutul Național de Sănătate Publică în urmă cu doi ani, 3 din 10 românce recunosc că au fost afectate de violența fizică sau sexuală cel puţin o dată în viaţă.

În România, violența domestică este și în prezent o problemă gravă, acutizată de pandemie și de perioada de izolare la domiciliu, factori care au condus la escaladarea acestui flagel.

Datele statistice evidențiază o creștere semnificativă a faptelor de violență domestică, în primele nouă luni ale anului raportându-se un număr de 34.798 de persoane care au fost victimele violenței domestice. Au fost emise 3031 de ordine de protecție judecătorești, cu 40 % mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.

În ultimii ani au fost adoptate măsuri de protecție pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, precum:

  • Legea 233/2020 care a intrat în vigoare pe 5 noiembrie, moment de la care împăcarea  victimei cu agresorul, membru de familie, nu mai înlătură răspunderea penală, așa cum era prevăzut în forma precedentă a Codului Penal [art.199 alin(2) ]. Citește mai multe AICI.
  • Legea 174/2018 care modifică normele astfel încât cererile pentru emiterea ordinului de protecție să fie soluționate în maximum 72 de ore de la depundere;

În prezent, în România există 236 de servicii destinate victimelor violenței domestice, dintre care amintim locuințele protejate, consilierea vocațională și grupurile de suport psihologic, servicii care pot constitui o nouă șansă pentru femeile care sunt victime ale violenței domestice.

Unul din proiectele de actualitate,  dezvoltat de „Asociația Zi de Bine” se numește MINERVA, un buton de panică mascat într-o bijuterie, pentru a putea apela instant 112 în cazul în care agresorul încalcă ordinul de protecție. Campaniile desfășurate în prezent în colaborare cu alte asociații doresc să strângă fondurile necesare pentru a realiza acest dispozitiv în ajutorul a  1000 de femei, victime ale violentei domestice.

HELPLINE cu număr unic la nivel național destinat victimelor violenței domestice

Numărul de contact pentru consilierea victimelor violenței domestice este 0800500333 pus la dispoziție gratuit de către Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați.

Ai cumpărat parfumuri contrafăcute de pe site-uri clonate? Gruparea infracțională a fost prinsă

Articolul precedent

Procurorii DIICOT, 28 de percheziții într-un dosar de contrabandă cu țigări, al cărui prejudiciu este de 1,6 milioane de euro

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual