sursa foto: stiri.tvr.ro
FactualSpot

2020 ar putea fi anul în care se organizează un nou referendum pentru independenţa Scoţiei faţă de Marea Britanie

0

Premierul scoţian, Nicola Sturgeon, a anunțat marți seară faptul că Scoția va trebui să organizeze în anul 2020 un referendum pentru independență. Această afirmație apare în contextul în care regiunea britanică Irlanda de Nord ar putea avea un statut special în cadrul unui nou acord pe tema Brexit..

„Sarcina noastră este să obţinem independenţa. Apelul meu este că referendumul trebuie să aibă loc anul viitor. Ne pregătim”, a declarat premierul Scoției la o reuniune a Partidului Naţional Scoţian (SNP), ce a avut loc la Aberdeen.

„Până la sfârșitul acestui an, voi cere transferul de puteri care să pună legalitatea referendumului în afara oricărei îndoieli”, a adăugat Nicola Sturgeon.

Premierul Scoției a mai declarat că o Scoție independentă ar putea funcționa ca o punte între Uniunea Europeana și Marea Britanie.

„Vom face parte din piața unică a UE și vom fi de asemenea cel mai apropiat vecin al prietenilor noștri din restul Regatului Unit – o punte între UE și Marea Britanie, făcând din țara noastră un magnet pentru investitii globale”, a arătat Nicola Sturgeon, liderul Partidului Naţional Scoţian (SNP).

La referendumul care a decis Brexit, din 2016, Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor au semnalat că vor rămânerea în UE. Susținătorii independenței își doresc un al doilea referendum pentru separare, aceasta ținând cont și de modul în care guvernul britanic a gestionat negocierile cu privire la plecarea din UE.

Senatul a respins organizarea alegerilor locale în 2 tururi, unul dintre obiectivele principale USR-PLUS. Adoptarea legii este pe lista condițiilor pentru susținerea guvernului Orban

Articolul precedent

Fondul școlii, cutuma învățământului în România. O elevă a fost pusă la colț pentru că a demonstrat că această pratică există în liceul său

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual