sursa foto: captura DIICOT.ro
FactualSpot

15 ani de la înființarea DIICOT. Ce reușite a înscris parchetul specializat?

0

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) împlineste astăzi 15  de existență. Puteți accesa aici un clip video realizat cu ocazia aniversării.

De la înființarea sa în 2004, DIICOT a soluționat un număr total de 105.868 cauze, a trimis în judecată aproape 70.000 de persoane iar în ceea ce privește lista de substanțe ilegale confiscate, lista comunicată de instituție arată astfel:

•    Heroina/ Cocaină – 8,73 tone
•    Cannabis/ Rezină de cannabis – 12,69 tone
•    Droguri sintetice (comprimate Ecstasy, LSD și altele) – 1.064.565 buc.
•    Precursori – 9 tone

DIICOT reprezintă o structură din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie specializată în combaterea infracţiunilor de criminalitate organizată şi terorism.Instituția este organizată în structură centrală  cât şi structură teritorială (formată din  servicii sau birouri teritoriale).

DIICOT este condusă de un procuror-șef care se află sub controlul ierarhic al procurorului general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ și este, așadar, asimilat prim-adjunctului acestuia. În momentul actual atât funcția de procuror-șef DIICOT cât și cea de procuror general sunt ocupate de interimari anume Giorgiana Hosu procuror-șef DIICOT și repectiv Bogdan Licu procuror general interimar.

În ultimele luni instituția a fost criticată pentru rezultatele insuficiente pe care le-au avut în combaterea infracțiunilor grave. Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu ,consideră că aceste interimare sunt cauza scăderii ritmului de combatere a infracțiunilor grave.

Ministerul Justiției a lansat pe 2 decembrie procedura de selecție a acestor funcții, formată dintr-un proiect de management şi un interviu.

Procurorul-șef DIICOT este numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. (art. 54 din Legea 303/2004).

DIICOT cooperează cu alte autorităţi naţionale sau străine şi reprezintă punct de contact permanent în reţele de cooperare ori de asistenţă judiciară constituite la nivel naţional şi internaţional cu privire la infracţiuni pentru care direcţia efectuează urmărirea penală, potrivit legii.

Atenție la vânzarea de bilete false pentru festivaluri! Riști să rămâi fără distracție și cu banii luați

Articolul precedent

Vrei să înfrumusețezi pereții cu graffiti? #maigândește-te

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual