sursa foto: copiidisparuti.telefonulcopilului.ro
FactualSpot

116 000 – Linia telefonică europeană de asistență pentru copii dispăruți

0

Europarlamentarul Dan Motreanu a reamintit printr-o postare pe pagina sa de Facebook despre existența numărului unic de urgență pentru cazurile minorilor dispăruți din Uniunea Europeană.

La fiecare 2 minute, un copil este declarat dispărut în europa, potrivit statisticilor obținute de Missing Children Europe. O rețea la nivel european dedicată copiilor dispăruți este operată de ONG-uri din 32 de state de pe continentul european. Ce au în comun toate aceste țări este linia telefonică de urgență la nivel european 116 000. Copiii și familiile aflați în necesitatea de sprijin real şi imediat pot primi asistență pe plan emoțional, psihologic, social, legal și administrativ, în mod gratuit, 24/7,  apelând acest număr de telefon. 

Numărul unic european de asistență pentru copii dispăruți, 116 000, este disponibil și pe întreg teritoriul României. De asemenea, numărul unic european de asistenţă pentru copii, 116 111,  a devenit în 2008 funcţional la nivelul întregii ţări, România fiind a treia ţară din Uniunea Europeană care a pus la dispoziţia copiilor acest număr unic.

Linia europeană de urgență pentru situații referitoare la copiii dispăruți este gestionată  în România de Asociația Telefonul Copilului și Telekom Romania. Pentru situațiile de dispariție a unui copil, Asociația Telefonul Copilului colaborează cu Inspectoratul General al Poliției Române, Agenția Naționala Împotriva Traficului de Persoane și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

Serviciile oferite prin intermediul liniei de asistență pentru copiii dispăruți 116 000

  • Consiliere psihologica și juridică
  • Înregistrarea sesizărilor cu privire la dispariția unui copil și informarea autorităților
  • Înregistrarea raportărilor cu privire la prezența copilului dispărut într-o anumită arie/zona și informarea autorităților
  • Înregistrarea raportărilor cu privire la identificarea copilului dispărut și informarea autorităților

Serviciile oferite prin intermediul serviciului Telefonul Copilului 116 111

  • Informare cu privire la promovarea şi respectarea drepturilor copiilor
  • Consiliere cu privire la promovarea şi respectarea drepturilor copiilor
  • Îndrumare către instituţiile în măsură să acorde asistenţa necesară
  • Urmărirea modului de soluţionare a cazurilor
  • Monitorizarea respectării drepturilor copilului în urma cazurilor înregistrate şi informarea instituţiilor abilitate cu privire la problemele întâmpinate de copii

Missing Children Europe (Copiii Dispăruți ai Europei) este o federație europeană ce reprezintă 30 de organizații non-guvernamentale din 26 de state membre ale Uniunii Europene la care se adaugă și Elveția, destinată sprijinului necesar în situația minorilor declarați dispăruți și a celor exploatați sexual.

Printre acțiunile desfășurate de această organizație se numără și eforturile de dezvoltare a unui proiect de monitorizare a liniilor de urgență din toată Europa care să ducă la îmbunătățirea serviciilor și uniformizarea calității acestora pe întreg teritoriul european.

Organizațiile regionale activează la nivel local și național pentru a preveni și a sprijini victimele în cazuri de dispariție și exploatare sexuală a minorilor. Uniunea acestora la nivel european este susținut în cadrul Comisiei Europene prin Programul Daphne.

România este membru al acestei federații prin intermediul ONG-ului Salvați Copiii. De asemenea Asociaţia “Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual”- FOCUS este indicată ca făcând parte din această federație la nivel european.

Criza politică din România blochează intrarea în funcțiune a Comisiei Europene. Dan Nica, respins la Bruxelles

Articolul precedent

S-a lansat o nouă ediție a Monitorului orașelor culturale și creative, program al Comisiei Europene. Șase orașe participante din România

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual