sursa foto: Ministerul Afacerilor Externe
FactualSpot

11 ani de când România a obținut 9.700 de kilometri pătrați în Procesul privind Delimitarea în Marea Neagră, la CIJ. Bogdan Aurescu: Sunt onorat ca am condus Echipa

0

Astăzi, 03 februarie, se împlinesc 11 ani de la finalizarea Procesului României în fața Curții Internaționale de Justiție de la Haga (CIJ), în cazul privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră.

„În urma acestui Proces, care s-a derulat pe durata a mai mult de patru ani, țării noastre i-au revenit aproape 80% din suprafața de platou continental și zonă economică exclusivă din bazinul de vest al Mării Negre aflată în dispută în fața CIJ, ceea ce reprezintă prima și unica extindere de jurisdicție suverană și drepturi suverane ale României după Marea Unire din 1918”, arată Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă.

Echipa României care a susținut faza orală a procesului în faţa Curţii de la Haga, condusă de actualul ministru de Externe, Bogdan Aurescu, a fost formată din 20 de membri, dintre care 5 consilieri străini, experţi în domeniul dreptului internațional – echipă majoritar românească, confirmând expertiza specialiștilor din țara noastră.

Pentru România, cea de a 100-a Hotărâre a CIJ din 3 februarie 2009 a reprezentat un succes diplomatic important, prin recunoașterea jurisdicției și a drepturilor suverane ale țării noastre cu privire la 9.700 kilometri pătrați de platou continental și zonă economică exclusivă în Marea Neagră, adică aproximativ 4% din suprafața țării noastre.

La nivel internațional, hotărârea Curții Internaționale de Justiție a devenit un punct de referință pentru soluționarea diferendelor internaționale pe cale pașnică în domeniul delimitării maritime, fiind citată consistent în jurisprudența CIJ și a altor instanțe internaționale, precum şi în doctrina dreptului internațional în materie.

,,Alături de colegii mei de echipă, formată preponderent din experți români, am demonstrat că munca realizată profesionist, perseverent, argument cu argument, are capacitatea să ne conducă eforturile la bun capăt și să producă rezultate cu impact național și internațional. Hotărârea dată de Curte a arătat, la rândul său, că România are oamenii și capacitatea să își susțină interesele cu fruntea sus, în cele mai înalte foruri internaționale și, în final, să aibă câștig de cauză. România a dovedit că are maturitatea și expertiza necesare în dreptul international al delimitărilor maritime, pe care suntem în continuare deschiși să o împărtășim și altor state”, a declarat, cu acest prilej, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, fostul Agent al României în fața Curții Internaționale de Justiție (2004-2009), care a condus pledoariile României în acest caz.

Hotărârea CIJ a marcat o serie de premiere atât pentru țara noastră, cât și la nivel internațional, fiind prima hotărâre din istoria Curții Internaționale de Justiție pronunțată în unanimitate de cei 15 judecători, după peste 40 de ani în care acest diferend politic bilateral complex nu a putut fi soluționat prin negociere.

Pentru mai multe detalii cu privire la desfășurarea Procesului de la Haga, puteți citi AICI.

#DosarulMitaPentruZgonea –> 3 ani de închisoare cu executare pentru fostul președinte al Camerei Deputaților. Valeriu Zgonea poate face apel

Articolul precedent

Președintele Senatului a demisionat. Cine îi va lua locul lui Teodor Meleșcanu?

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual