EsențialSpot

10 minute

0

Crimele din Caracal au adus un val de emoție în rândul populației. Pe bună dreptate, este greu de înțeles cum atât de multe autorități nu au reușit să gestioneze într-un mod optim un caz atât de grav.

Ceea ce poate supără mai tare, este faptul că toate autoritățile au încercat să arate că au acționat în limitele competențelor legale. Cât cinism pot avea reprezentanții acestor autorități?

Realitatea este simplă și arată vulnerabilitățile mari pe care le avem la nivel de instituții, dar mai ales la nivel personal…în educația noastră, în pregătirea pe care o avem atunci când suntem chemați să ne exercităm profesiile.

Acest editorial vorbește în 10 minute despre nivelul nostru al tuturor: polițiști, procurori, reprezentanți ai diferitelor autorități, cetățeni. Acest caz reprezintă eșecul nostru al tuturor!

10 minute în care se putea face intervenția

Atâtea minute le-ar fi fost necesare unor polițiști competenți să o găsească pe Alexandra.

Către numărul de urgență 112 au fost inițiate 3 apeluri ale Alexandrei. Aceasta a oferit două informații foarte bune:

  1. Faptul că era într-un service auto
  2. Faptul că suspectul avea mulți câini în curte.

STS a oferit o localizare prin triangulație, în baza celulei GSM. Locația la care s-a produs crima a fost la limita razei indicate. Mun. Caracal are 12 service-uri, dintre care 4 erau în raza indicată de STS.

Chiar și fără STS, chiar și fără localizare, faptul că au avut informații clare venite din partea Alexandrei, în maxim 10 minute ar fi putut realiza descinderi în toate service-urile auto din Caracal.

Au invocat textele de lege, deși art. 27 alin. (2) din Constituție le-ar fi permis să intervină.

Procurorul de caz a fost sesizat pentru a solicita încuviințarea percheziției domiciliare. Ce procuror este acela care nu îl trimite la plimbare pe polițistul care vine cu o asemenea propunere într-un asemenea caz? Sau ce procuror face o asemenea propunere?

Orice procuror din țara aceasta, având o minimă pregătire, ar fi trebuit să realizeze că în cazul unei răpiri nu ai nevoie de încuviințarea percheziției domiciliare. Mai multe detalii juridice aveți AICI.

Daca cineva anunță organele abilitate că a pus o bombă într-un imobil proprietate privată, credeți că este nevoie de încuviințarea percheziției domiciliare?

Toate aceste scuze arată un lucru și mai grav: abilitatea grupului de incompetenți de a-și acoperi gafele.

Pentru a vedea toate stângăciile autorităților, click AICI.

 

10 minute de declarații inutile

Politicienii au ieșit cu declarații…inutile toate. Dacă aveți 10 minute le puteți lectura AICI.

 

10 minute în care găsim soluția

În 10 minute putem începe să punem umărul la generarea soluției. Soluția este una singură: fiecare individ să nu mai accepte incompetența, dar poate cel mai important…să încercăm să ieșim din propria stare de incompetență.

 

10 minute ce nu mai trebuie pierdute:  

prezența la vot!

„Adesea săvârşeşte o nedreptate cel care nu face ceva, nu numai cel care face ceva – Marcus Aurelius

Vlad-Cristian Soare este avocat și colaborator al Facultății de Drept – Universitatea din București – catedra de Drept constituțional și Instituții politice.

Aplicația care îți transmite coordonatele către 112. Declarație de presă a STS.

Articolul precedent

Ordonanța de reținere și declarația completă dată de suspectul din Caracal în fața procurorilor

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Esențial