sursa foto: timpul.md
FactualSpot

1 decembrie 1918 – Ziua Națională a României. 101 ani de la Marea Unire

0

Astăzi se împlinesc 101 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, la Alba Iulia, unde peste o sută de mii de români, din toate provinciile istorice s-au adunat cu scopul de a uni toate regiunile, locuite majoritar de către români, într-un singur stat: România.

În acest sens, au loc manifestații pentru a sărbători evenimentul în mai multe orașe din țară. La Alba Iulia, spre exemplu, la ora 13.00  are loc o ceremonie militară – defilarea trupelor şi tehnicii militare, pe bulevardul 1 Decembrie 1918.

Parada militară de 1 decembrie de la București este programată să aibă loc începând cu ora 11, în Piața Arcului de Triumf, arată Ministerul Apărării. Aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, din care 500 militari din peste 20 de ţări aliate sau partenere, în jur de 200 de mijloace tehnice şi peste 50 de aeronave, vor fi prezentate la parada militară.

De asemenea, la Sibiu, ceremonia militară cu defilarea gărzii de onoare, a trupelor și a tehnicii militare se va desfășura între orele 11 – 12, pe bulevardul Corneliu Coposu. La această ceremonie vor participa peste 1.000 de persoane (950 de pe jos și 100 în tehnica militară), cu 50 de autovehicule. Un element de noutate în acest an va fi survolarea Sibiului de către forțele aeriene, cu începere de la ora 11.15.

În august 1916, România, care intrase în Primul Război Mondial alături de Antanta (Franța, Anglia și Rusia), care făgăduise realizarea idealului românesc de unitate națională, fiind copleșită numeric și material de forța armatelor germano-austroungare, și având două treimi din teritoriu ocupate, a fost nevoită să încheie umilitorul Tratat de Pace de la București (7 mai 1918). Acesta, din fericire, nu a fost niciodată ratificat de Regele Ferdinand I.

În luna decembrie 1917, Sfatul Ţării din Basarabia a cerut armatei române să asigure securitatea regiunii. Ulterior, pe 27 martie 1918 s-a decis unirea cu ţara.  Situaţia s-a repetat și în Bucovina, acolo unde bolşevicii încercau să preia puterea. Armata română a trecut graniţa, iar, în noiembrie, Congresul General al Bucovinei a decis unirea cu ţara, în timp ce teritoriul românesc, pierdut în 1916, a fost eliberat. Pe 1 decembrie 1918, în cadrul unei mari adunări naţionale, peste o sută de mii de români, din toate provinciile istorice, au decis unirea Transilvaniei cu România.

Ziua naţională a României este 1 Decembrie, fiind reglementată de Constituție la nivel de simbol național, în art. 12, alin. 2.

Conform art. 139, din Codul Muncii, această zi este una „de sărbătoare legală în care nu se lucrează” – 1 decembrie.

Un condamnat pe viață consideră că și-a ispășit pedeapsa și cere să fie eliberat după ce a reînviat

Articolul precedent

Parchetul General, DNA și DIICOT își caută procurori-șefi. Ministerul Justiției anunță procedura de selecție

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual